Je stelt jezelf misschien de vraag, hoe vaak moet ik mijn website optimaliseren voor blijvende prestaties? Dit is een goede vraag waar je graag antwoord op wil. Wij van Browsr helpen je graag verder, want het optimaliseren van je website is een doorlopend proces. Het is belangrijk voor het behoud van snelheid, stabiliteit en een goede gebruikerservaring. Wij leggen je er daarom alles over uit in dit artikel.
Belang van regelmatige optimalisatie?
Als je veel bezig bent met websites, dan weet je ook dat websites continu evolueren. We bedoelen hiermee de nieuwe content, updates van plug-ins en thema’s en veranderingen in de serveromgeving. Het zijn allemaal factoren die van invloed kunnen zijn op de prestaties. Als je kiest voor regelmatige optimalisatie kun je voorkomen dat je website traag of instabiel wordt. Maar wist je ook dat laadsnelheid en prestaties een grote rol in SEO en conversieratio’s? Een goede reden om er nu wat mee te doen.
Wil jij weten wat voor jouw website de oorzaken zijn dat hij langzaam is? Doe de gratis snelheidscheck!
Richtlijnen voor website optimalisatie
Het optimaliseren van je website gaat niet vanzelf. Daarom geven wij je daar graag meer informatie over. Hierin maken we een onderscheid tussen maandelijkse optimalisatie en wekelijkse optimalisatie.
Maandelijkse optimalisatie
Voor de meeste websites is een maandelijkse controle en optimalisatie een goed uitgangspunt. Het gaat dan over het updaten van WordPress, thema’s en plug-ins. Maar ook over het controleren op gebroken links. Je moet ook de database opschonen, dit wil zeggen spamreacties verwijderen en denk ook aan revisies van berichten en tijdelijke gegevens om je database compact en snel te houden. Test ook iedere maand je website met tools zoals GTmetrix of Google PageSpeed Insights.
Wekelijkse controle
Voor websites met frequent nieuwe content, zoals blogs of e-commerceplatforms, is een wekelijkse controle nodig om te zorgen dat alles goed blijft werken. Je moet daarvoor om te beginnen de caching controleren en de afbeeldingen optimaliseren. Je moet ook de verkeerspieken monitoren, dit wil zeggen dat je moet analyseren of er tijdens piekuren prestatieproblemen zijn.
Soms is dagelijkse monitoring de beste keuze en dat geldt dan voor grotere of complexe websites, zoals webshops. Je moet dan denken aan uptime-monitoring en dan gebruik je tools zoals Pingdom om ervoor te zorgen dat je website altijd bereikbaar is. Maar je denkt ook aan real-time prestatiecontrole en daarvoor gebruik je tools zoals New Relic. Op deze manier kun je continu prestaties monitoren en waarschuwingen geven bij problemen.
Gebruik tools voor doorlopende monitoring
Het is belangrijk om op tijd alles te automatiseren, want dit speelt een grote rol bij het op tijd ontdekken en oplossen van problemen. Er kunnen dan een aantal tools helpen. Google Analytics is hier een voorbeeld van, hierdoor analyseer je het gebruikersgedrag en ontdek je pagina’s met hoge bouncerates, wat kan wijzen op prestatieproblemen. Je kunt ook de tool New Relic gebruiken en dan monitor je de backend-prestaties en krijg je inzicht in serverproblemen. Als laatste kun je kiezen voor de tool GTmetrix Alerts. Je kunt dan meldingen instellen wanneer de snelheid van je website onder een bepaalde drempel zakt.
Wil je hier hulp bij? Start dan met het doen van een gratis snelheidscheck van je website!