Het is belangrijk dat je je WordPress website gaat optimaliseren, maar weet je hoe caching kan bijdragen aan een snellere website? In dit artikel leggen we dat graag aan je uit. De snelheid van een website is namelijk belangrijk voor de gebruikerservaring en voor de zoekmachineoptimalisatie.
Wat is caching?
Voordat je kunt beginnen, dien je te weten wat caching is. Bij caching gaat het over een manier waarbij de gegevens tijdelijk worden opgeslagen. Dit wordt gedaan omdat ze sneller toegankelijk zijn als ze opnieuw worden opgevraagd. Als het gaat over een website, dan wil dat zeggen dat bepaalde elementen van de site, zoals afbeeldingen, scripts en volledige pagina’s, worden opgeslagen in een cachegeheugen. Het geheugen kan zich op diverse locaties bevinden, waarbij je kunt denken aan de browser van de gebruiker, een content delivery network (CDN) of op de server van de website zelf.
Caching op een WordPress-website
Een WordPress-website genereert continu dynamische inhoud. Iedere keer als een bezoeker een pagina opent, moet de server verschillende processen uitvoeren. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het ophalen van gegevens uit de database en het renderen van de pagina met behulp van PHP-code. Dit kan veel tijd kosten, dit geldt met name bij websites met veel verkeer.
Soorten caching
Je hebt te maken met verschillende soorten caching die je toe kunt passen op een WordPress-website. Om te beginnen heb je browsercaching, deze vorm van caching slaat statische bronnen op. Je kunt hierbij denken aan afbeeldingen, CSS- en JavaScript-bestanden. Alles wordt opgeslagen in de browser van de gebruiker. Dit wil dus zeggen dat de browser deze bestanden niet opnieuw hoeft te downloaden bij een volgend bezoek. Je hebt ook server-side caching. Bij deze vorm van caching wordt de cache opgeslagen op de server. Dan heb je nog CDN-caching, dit staat voor content delivery network (CDN). Hierbij wordt de gecachte versie van je website opgeslagen in datacenters verspreid over de wereld. Het voordeel hiervan is dat de gebruikers de site kunnen laden vanaf een server die fysiek dichterbij hen staat. Het vermindert de laadtijd. Als laatste bestaat er nog plugin-gebaseerde caching. Dit wordt bij WordPress aangeboden op verschillende manieren van caching-plugins. Voorbeelden zijn WP Super Cache, W3 Total Cache en LiteSpeed Cache.
Wil jij vrijblijvend testen of je website snel genoeg is? Doe dan onze gratis snelheidscheck!
Voordelen van caching
Caching kan voor veel voordelen zorgen als je het gaat toepassen op je WordPress-website. Om te beginnen krijg je te maken met snellere laadtijden. Dit komt doordat de gecachte versies van pagina’s direct worden geladen, want dan wordt de laadtijd drastisch verkort. Het voordeel is dat de gebruikerservaring sterk wordt verbeterd. Het draagt ook bij aan betere zoekmachinepositie, want snelheid is een belangrijke rankingfactor voor zoekmachines zoals Google. Daarnaast zorgt het voor een vermindering van het servergebruik. Dit komt doordat de server niet iedere keer volledige pagina’s opnieuw hoeft te genereren. Dit is zeer interessant voor websites met veel verkeer. Als laatste voordeel is er nog de kostenbesparing. Als er sprake is van minder serverbelasting, wil dat ook zeggen dat er meestal sprake is van lagere kosten voor hosting.
Tips voor caching en WordPress
Als je zelf caching effectief wil implementeren, is het goed om te weten wat je kunt doen. Om te beginnen geven wij je graag de tip om gebruik te maken van een caching-plug-in. Let erop dat je kiest voor een plug-in die past bij je behoeften en expertise. Je moet ook regelmatig testen uitvoeren. Je controleert dan de prestaties van je website met tools zoals Google PageSpeed Insights of GTmetrix om ervoor te zorgen dat de caching goed werkt.
Caching is een goede manier om de snelheid van je WordPress-website te verbeteren. Door verschillende soorten caching te combineren en gebruik te maken van de juiste tools, kun je de gebruikerservaring verbeteren en je zoekmachinepositie en hostingkosten optimaliseren. Als je er vragen over hebt, staan wij voor je klaar.