Je wil graag het maximale uit je WordPress site halen, maar hoe kun je de laadtijd meten en analyseren? Waarschijnlijk weet je dat de snelheid van je site van groot belang is voor een positieve gebruikerservaring, maar ook voor betere conversies en hogere zoekmachinerankings. Als je website te traag is, dan kan dat bezoekers afschrikken. Geen zorgen, want wij van Browsr helpen je om een antwoord te krijgen op deze vraag.
Belang laadtijd voor je WordPress site
Niet iedereen weet waarom de laadtijd zo belangrijk is voor je WordPress site. Daarom leggen we dit nog even uit. Als je namelijk een snelle website hebt, dan is de kans groter dat bezoekers blijven en door je content navigeren. Het zorgt ook voor een hogere positie in zoekmachines, die snelheid als een ranking factor zien. Maar wat ook belangrijk is, is dat je conversieratio op deze manier wordt verbeterd.
Hoe kun je de laadtijd meten?
Je hebt verschillende tools om de laadtijd van je site te meten, dit kan gratis en tegen betaling. Wij hebben voor jou een aantal betrouwbare opties op een rijtje gezet.
Google PageSpeed Insights
Google PageSpeed Insights maakt een analyse van de mobiele en de desktopversie van je website. Je krijgt een score tussen 0 en 100. Je krijgt gedetailleerde aanbevelingen, dit kan bijvoorbeeld gaan over het optimaliseren van afbeeldingen, het minimaliseren van CSS en verkorten van serverreactietijden. Het voordeel is dat je het gratis kunt gebruiken en je krijgt veel praktische tips die gericht zijn op de eisen van Google. Het nadeel is dat het lastig is om de tips uit te voeren als je niet over de juiste technische kennis beschikt.
GTmetrix
GTmetrix is een tool die een uitgebreide analyse maakt van de prestaties van je site. Je krijgt hierdoor inzicht in de laadtijd, maar ook in metrics (waarbij je kunt denken aan Total Page Size en Requests). De voordelen zijn dat je de visualisatie kunt zien in watervaldiagrammen en je hebt de mogelijkheid om bepaalde locaties en browsers te testen. Het nadeel is dat een aantal functies alleen tegen betaling uitgevoerd worden.
Hoe de resultaten analyseren?
Als je de laadtijd hebt gemeten, is het belangrijk om de resultaten te begrijpen. Meestal gaat het erom dat mensen de afbeeldingen moeten optimaliseren. Je moet er dan voor zorgen dat je de afbeeldingen comprimeert zonder kwaliteitsverlies. Je kunt hiervoor gebruik maken van bijvoorbeeld plug-ins zoals Smush of Imagify kunnen hierbij helpen.
Het is ook aan te raden om een caching plug-in zoals WP Rocket of W3 Total Cache te gebruiken. Dit zorgt er namelijk voor dat de belasting van de server wordt verminderd. Dit wordt gedaan door eerder geladen pagina’s op te slaan en sneller aan bezoekers te tonen. Je kunt ook nog een CDN inschakelen. CDN staat voor Content Delivery Network. Het voordeel is dat content dan sneller wordt geladen voor gebruikers, het maakt niet uit waar dat zij zich dan bevinden.
Wil jij vrijblijvend testen of je website snel genoeg is? Doe dan onze gratis snelheidscheck!