Heb jij enig idee wat de oorzaak kan zijn van de traagheid van Divi-thema’s en hoe je dit dan op moet lossen? Wij van Browsr geven je daar in dit artikel meer informatie over. Het Divi-thema van Elegant Themes is een populair WordPress-thema vanwege zijn flexibiliteit en gebruiksvriendelijke visuele bouwer. Maar weet je ook dat het bekend staat om prestatieproblemen, vooral op websites met complexe ontwerpen? Helaas kan de traagheid van Divi zorgen voor een slechte gebruikerservaring en een negatieve invloed hebben op zoekmachineoptimalisatie. Maar daar kun je wat aan doen en hieronder lees je hoe je het aan kunt pakken.
Oorzaken van traagheid van Divi
Er zijn verschillende oorzaken waardoor Divi traag kan zijn. Als eerste kan er sprake zijn van een overmatig gebruik van CSS en JavaScript. Dit leggen we je graag verder uit. Divi voegt een grote hoeveelheid CSS- en JavaScript-bestanden toe, zelfs op eenvoudige pagina’s. Dit komt door de ingebouwde visuele bouwer en andere functionaliteiten die standaard worden geladen, ongeacht of ze worden gebruikt. Maar het kan ook komen door de grote hoeveelheid DOM-elementen. Dankzij de flexibele lay-outopties van Divi hebben pagina’s vaak een grote hoeveelheid DOM-elementen (Document Object Model). Dit maakt het laden en renderen van de pagina zwaarder voor browsers. Een andere oorzaak van de traagheid van Divi kan te maken hebben met ongeoptimaliseerde afbeeldingen. Meestal bevatten de Divi-websites veel visuele elementen, zoals afbeeldingen en achtergronden. Nog een andere mogelijke oorzaak heeft te maken met onvoldoende caching. Als er geen caching-mechanisme aanwezig is, moet de server bij iedere pagina-oproep alle gegevens opnieuw verwerken. Het gevolg is dat je te maken krijgt met langere laadtijden, wat erg vervelend is voor jou en je bezoekers. Het kan ook nog te maken hebben met langzame hosting. Divi is een relatief zwaar thema, waardoor het afhankelijk is van een snelle hostingomgeving om soepel te functioneren. Gedeelde hostingpakketten kunnen vaak niet voldoen aan de prestatie-eisen. Als laatste oorzaak komen wij van Browsr vaak te veel actieve plug-ins tegen. Dit kan namelijk conflicten veroorzaken of de website onnodig vertragen, vooral als deze plug-ins slecht geoptimaliseerd zijn.
Wil jij vrijblijvend testen of je Divi website snel genoeg is? Doe dan onze gratis snelheidscheck!
Oplossingen voor Divi-prestatieproblemen
Er zijn verschillende oplossingen om de Divi prestatieproblemen aan te pakken. Als eerste raden wij je aan om de Divi’s ingebouwde prestatie-optimalisaties te activeren. Je kunt het activeren via Divi > Thema-opties > Prestaties. Hiermee worden alleen de benodigde scripts geladen, wat de snelheid zeker verbetert. Een andere oplossing is het optimaliseren van je afbeeldingen. Dit kun je doen door afbeeldingen te comprimeren met tools zoals Smush of Imagify en implementeer lazy loading om alleen afbeeldingen te laden wanneer ze in beeld komen.
We raden je ook aan om gebruik te maken van een caching-plug-in. Installeer een caching-plugin zoals WP Rocket, LiteSpeed Cache of W3 Total Cache om pagina’s sneller te laden. Gebruik ook een plug-in zoals Autoptimize om CSS- en JavaScript-bestanden te combineren en te verkleinen. Dit verkleint de bestandsgrootte en versnelt het laden van de pagina. Denk je er ook aan om je hosting te upgraden? Verwijder vervolgens ook nog overbodige plug-ins. Hoe doe je dit? Deactiveer en verwijder plug-ins die je niet gebruikt. Controleer ook of de resterende plug-ins regelmatig worden bijgewerkt en goed presteren.
Als laatste raden wij van Browsr je nog aan om tools te gebruiken, zoals Google PageSpeed Insights, GTmetrix of Pingdom Tools om prestatieproblemen te analyseren. Uiteraard kun je ook altijd je website door ons laten testen (helemaal gratis) waardoor je helemaal zeker weet waar je aan toe bent.