Hoe voorkom ik prestatieproblemen bij het gebruik van zware thema’s?

Hoe voorkom ik prestatieproblemen bij het gebruik van zware thema’s?

Je wil graag prestatieproblemen bij het gebruik van zware thema’s voorkomen, maar kan dat ook en hoe doe je dat? Vaak denken mensen dat een WordPress-thema het uiterlijk van een website bepaalt. Maar er is veel meer, want het heeft ook invloed op de prestaties. Als je zware thema’s met veel functionaliteiten en complexe ontwerpen gebruikt, dan kan dat de site aanzienlijk vertragen. Dit kan weer zorgen voor een slechte gebruikerservaring en een negatieve impact op je SEO. Dit wil je natuurlijk voorkomen en daarom is het goed om dit artikel door te lezen. Wij van Browsr leggen je namelijk uit hoe je prestatieproblemen bij het gebruik van zware thema’s kunt voorkomen.

Wat maakt een thema zwaar?

Er zijn verschillende redenen waardoor een thema zwaar kan zijn. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met het overmatig gebruik van scripts en stijlen. Zware thema’s laden vaak veel JavaScript- en CSS-bestanden, soms meer dan nodig is voor de functionaliteit van je website. Het kan ook te maken hebben met ingebouwde functionaliteiten, want sommige thema’s bevatten ingebouwde functies zoals sliders, shortcodes en page builders. Er kan ook sprake zijn van grote mediabestanden. Thema’s die standaard afbeeldingen of video-achtergronden bevatten, kunnen de laadtijd verhogen. Ook kan het gaan over complexe lay-outs. Thema’s met meerdere kolommen, animaties of interactieve elementen vereisen vaak meer serverbronnen en kunnen de rendering vertragen. Er kan ook nog sprake zijn van een slechte codekwaliteit.

Wil jij weten wat voor jouw website de oorzaken zijn dat hij langzaam is? Doe de gratis snelheidscheck!

Hoe voorkom je prestatieproblemen?

Natuurlijk wil je graag de prestatieproblemen voorkomen. Dit kan om te beginnen door te kiezen voor een lichtgewicht thema. Je gebruikt dan minimalistische thema’s, thema’s zoals GeneratePress, Astra of Neve zijn speciaal ontworpen voor snelheid en prestaties. Maar vermijd ook multifunctionele thema’s, want veel multifunctionele thema’s hebben onnodige functies die je waarschijnlijk niet nodig hebt. Een andere optie is om je thema-instellingen te optimaliseren. Je schakelt daarvoor de onnodige functies uit. Veel zware thema’s bieden opties om specifieke functionaliteiten (zoals sliders, animaties of widgets) uit te schakelen. Gebruik alleen wat je echt nodig hebt. Pas ook caching toe.

Ngo een andere tip om prestatieproblemen te voorkomen is door het minimaliseren van scripts en stijlen. Verwijder daarvoor ongebruikte scripts. Gebruik een tool zoals Asset CleanUp of Perfmatters om overbodige CSS- en JavaScript-bestanden te identificeren en te verwijderen. Maar combineer en comprimeer ook bestanden en gebruik plug-ins die CSS- en JavaScript-bestanden samenvoegen en verkleinen om de laadtijd te verbeteren.

Ook raden wij je aan om afbeeldingen en media te optimaliseren. Comprimeer je afbeeldingen en gebruik plug-ins zoals Smush, ShortPixel of Imagify. Maak ook gebruik van moderne bestandsformaten en converteer afbeeldingen naar WebP voor snellere laadtijden.

Als je meer informatie wil, kun je altijd contact met ons opnemen. Wij staan voor je klaar.

Kan ik je helpen?

Consult aanvragen
Waarom is WPBakery soms traag en welke oplossingen zijn er?

Waarom is WPBakery soms traag en welke oplossingen zijn er?

Heb jij enig idee waarom WPBakery soms traag kan zijn en hoe je dit dan op moet lossen? Veel mensen hebben geen flauw idee en daarom vinden wij het belangrijk hier aandacht aan te besteden. WPBakery is een veelgebruikte visuele bouwer voor WordPress. Hierdoor krijgen...

Lees meer
Start de chat
1
Kunnen we je helpen?
Scan de code
Welkom bij Browsr
Hoi, kunnen we je ergens mee helpen?