Er zijn verschillende mogelijkheden om de laadtijden van je site te verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld met een caching-plug-in. Maar het kan toch zijn dat de site traag blijft en wat doe je dan? Wij van Browsr leggen je graag uit wat je daaraan kunt doen. We leggen je uit hoe caching werkt, wat veelvoorkomende oorzaken zijn van een trage site en wat de oplossingen kunnen zijn. Lees je goed in en hopelijk kun je dan snel het probleem verhelpen.
Hoe werkt caching?
Door caching wordt de laadtijd van je website verminderd, dit komt door statische kopieën van je pagina’s te maken en deze aan bezoekers te leveren. Hierbij hoeft de server geen dynamische inhoud te genereren. Het zorgt voor een verlaging van de serverbelasting en versnelling van de gebruikerservaring. Als caching je website echter niet sneller maakt, kunnen er andere knelpunten zijn die caching niet kan oplossen.
Veel voorkomende oorzaken van een trage website
Het is goed om te weten dat caching alleen werkt op statische onderdelen van een website, zoals HTML, CSS en JavaScript. Dynamische elementen, zoals gepersonaliseerde inhoud of zoekfuncties, kunnen caching omzeilen. Dit wil zeggen dat de server deze dynamische inhoud telkens opnieuw moet genereren, wat voor vertragingen kan zorgen. Het kan mogelijk ook te maken hebben met slechte hostingprestaties. Zelfs met caching blijft de kwaliteit van je hosting een grote rol spelen. Als je hostingprovider een trage server of beperkte bronnen biedt, zoals CPU of RAM, zal je website traag blijven, ongeacht caching. Er kan ook sprake zijn van teveel of slecht geconfigureerde plug-ins. De plug-ins kunnen scripts en stijlen toevoegen die veel resources verbruiken. Als deze scripts niet goed worden geoptimaliseerd of als er conflicten tussen plug-ins zijn, kan dit de snelheid negatief beïnvloeden.
De oorzaak kan ook liggen bij grote of niet-geoptimaliseerde afbeeldingen. Dit komt omdat afbeeldingen vaak de meeste ruimte innemen op een webpagina. Als deze niet zijn geoptimaliseerd blijven ze traag laden, zelfs als caching actief is. Het probleem kan ook te maken hebben met externe scripts. Scripts van derden, zoals advertenties, sociale media widgets of trackingtools, worden vaak niet gecachet. Deze scripts kunnen je website vertragen, vooral als ze op externe servers staan met lage snelheid.
Wil jij weten wat voor jouw website de oorzaken zijn dat hij langzaam is? Doe de gratis snelheidscheck!
Hoe los je deze problemen op?
Het eerste wat je kunt doen om problemen op te lossen is het optimaliseren van niet-gecachete content. Je minimaliseert hierbij het gebruik van dynamische elementen. Overweeg statische versies te maken van veel bezochte pagina’s. Je kunt ook kiezen voor het gebruik van object caching of databasecaching om dynamische inhoud sneller te verwerken. Tools zoals Redis of Memcached kunnen hierbij helpen. Je moet ook je hosting altijd verbeteren en het aantal plug-ins verminderen. Het beste kan er dan worden gekozen voor lichte, goed gecodeerde plugins die prestaties niet onnodig belasten.
Optimaliseer ook altijd je afbeeldingen en gebruik dan een tool zoals Smush, ShortPixel of Imagify om afbeeldingen te comprimeren. Zet ook je afbeeldingen om naar moderne formaten zoals WebP. Als laatste raden wij je aan om externe scripts te beperken, dus verminder het aantal scripts van derden en laad alleen de meest belangrijke. Maar laad ook externe scripts asynchroon of met vertraging, zodat ze de belangrijkste inhoud van je pagina niet blokkeren.
Als je meer informatie wil, kun je altijd contact met ons opnemen. Wij staan voor je klaar.